Irena Kurzępa

W 1975 ukończyła studia na Wydziale Filologicznym Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Rzeszowie, uzupełniała wykształcenie na studiach podyplomowych o kierunku filozoficzno-religioznawczym na Uniwersytecie Jagiellońskim. W 1990 obroniła doktorat w zakresie nauk humanistycznych na Akademii Nauk Społecznych w Warszawie przy KC PZPR.

Pracowała jako nauczycielka języka polskiego w szkołach podstawowych i średnich w powiatach Tomaszów Lubelski i Zamość, w latach 1980–1992 była kolejno wicedyrektorem i dyrektorem Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Władysława Sikorskiego w Tomaszowie Lubelskim; w 1992 wygrała konkurs na dyrektora Liceum Ogólnokształcącego im. Zamoyskich w Szczebrzeszynie. Prowadzi zajęcia w Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej im. Jana Zamoyskiego w Zamościu.

Należy do Związku Nauczycielstwa Polskiego, działa także m.in. w Towarzystwie Wiedzy Powszechnej, Polskim Czerwonym Krzyżu, Tomaszowskim Towarzystwie Regionalnym oraz stowarzyszeniu "Wszechnica Roztoczańska" w Szczebrzeszynie, promującym edukację dorosłych.

Była radną sejmiku lubelskiego od 1998 do 2001. W latach 2001–2005 z ramienia SLD zasiadała w Senacie, wybrana w okręgu chełmskim; brała udział w pracach Komisji Kultury i Środków Przekazu oraz Komisji Nauki, Edukacji i Sportu.

W 2004 bez powodzenia kandydowała do Parlamentu Europejskiego, w 2005 do Senatu, w 2006 do sejmiku lubelskiego, a w 2007 i w 2011 do Sejmu. W 2010 ponownie wybrana na radną województwa.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C